You are currently viewing Dorotėja ir piktoji žuvis ant bangos

Dorotėja ir piktoji žuvis ant bangos

Pirmajame įraše trumpai papasakojau, kaip praėjo mano kūrybinė sesija su vaikais Dorotėja ir Domu. Vėliau aš panaudojau vaikų piešinius, jų istorijas bei nuotraukas kuriant 10 įvairių idėjų „Pasakiškam portretui“. Iš šių idėjų šeima išsirinko jų mėgstamiausią – „Dorotėja ir piktoji žuvis“. Žemiau esantis video trumpai nupasakoja visą istoriją, kaip atsirado ši idėja.

Šiame ir ateinančiuose įrašuose papasakosiu apie šios idėjos tolesnį vystymą ir jos įvairias tapybines versijas.

Kaip ir minėjau įraše „Tapybinių idėjų generavimas“, pradines sugalvotas idėjas nutapiau ant mažo formato (A5) lapų su akvarelėmis. Pirmoji idėja buvo „Dorotėja ir piktoji žuvis danguje”, tada – Dorotėja su žuvimi vandens ir dangaus sūkuryje“, Dorotėja ir piktoji žuvis po vandeniu” ir “Dorotėja ir žuvis krištoliniame ovale” .

Sekanti idėja, kuri atėjo man į galvą, buvo nutapyti Dorotėją su žuvimi virš vandens – arba išlindusią virš bangų, arba skriejančią virš jų. Taip atrodė mano A5 dydžio eskizas.

Bangų kompozicija buvo dar neišspęsta ir pati idėja nelabai matėsi, tačiau tada aš jau buvau sugalvojusi panaudoti “marmuro” tapybinę techniką (kurią atradau prieš keletą metų eksperimentuodama su kremo skystumo akriliniais dažais (daugiau apie šią techniką sužinosite sekančiame įraše)), jog perteikčiau tyvuliuojantį vandens paviršių, o debesis perteikti panaudojant impasto techniką su plaktos grietinėlės konsistencijos akriliniais dažais.

Žuvis

Kadangi ši kompozicija turėjo horizontą, man reikėjo pergalvoti, kaip galėčiau perteikti tapybiškai žuvies kūną. Mat praeitose kompozicijose galėjau perteikti žuvį pusiau permatomą, tiesiog su spirališkomis linijomis. Būtų įmanoma ir šioje kompozicijoje perteikti žuvies kūną kaip pusiau permatomą, tačiau man buvo labiau pravartu kiekvienoje paveikslo versijoje varijuoti žuvies išvaizdą. 

Tai kaipgi galėčiau nutapyti žuvį šiame fone? Nusprendžiau pasipraktikuoti ant mažo formato su įvairiomis variacijomis.

collage

Aš nebuvau labai patenkinta su pirmaisiais eskizais, kuriuos išgavau tiesiog eksperimentuodama su dažais ir pačios sugalvotomis idėjomis. Dėl to nusprendžiau paieškoti spalvų įkvėpimo internete.

collage

Taip man kilo idėja, jog žuvis galėtų būti pilka, nes norėjau Dorotėją su žuvimi perteikti ant didelės bangos tarsi audroje, tad pilkšvi atspalviai dar labiau atspindėtų laukinę gamtą.

collage

Iš eksperimentų priėjau išvadą, jog geriausiai atrodys šviesi žuvis su vietomis „purvinais“ potėpiais. 

Mergaitės laikysena

Gavau iš tėčio komentarą, jog praeituose paveiksluose mergaitės kūno laikysena neatspindi to, kad ji stengiasi pažaboti pavojingą žuvį. Jis rodė man, kad ji turtėtų laikyti kojas plačiai dėl sunkiai išvaldomos lygsvaros ir būti atsilošusi laikydama už pavadžio. Na taip, aš sutinku. Tačiau aš nemoku taip lengvai pakeisti vaiko kūno laikyseną ir užtikrinti, jog ji atrodo tokia kaip Dorotėjos. 

Nepaisant to, aš nusprendžiau pabandyti šiek tiek pakeisti jos kojų poziciją. Atrodė, jog tai gan paprastas dalykas, tačiau aš daug vargau. Pasirodo, piešti teisingas vaiko kūno proporcijas nemoku, ir jaučiausi, jog buvo ne laikas pradėti studijuoti vaikų kūno anatomiją. Aš tiesiog norėjau užbaigti šį kūrybinį etapą kuo greičiau dėl kitų artėjančių planų.  

Kilo idėja tiesiog pačiai papozuoti prieš kamerą ir pritaikyti savo anatomiją prie vaikiškų proporcijų. Galiausiai šiaip ne taip man pavyko.

collage

Banga

Sekantis žingsnis buvo visos kompozicijos išdėstymas. Mano pradinio eskizo kompozicija buvo ne iki galo išspręsta, tad norėjau pakeisti bangos poziciją. Visada yra variantas kopijuoti realistišką pasaulį, tačiau, kadangi tai pasaka, aš to visai nenorėjau. Pasirinkau priešingai – perteikti bangą naiviai, paneigiant daugelį realaus pasaulio dėsnių.

Naivus tapybos stilius šiomis dienomis yra labai populiarus, tad mano pasirinkimas nėra pernelyg nestandartiškas. Nepaisant to, naivumas man siejasi su vaikiškumu, tad aš šį stilių labai vertinu.

Kaip ir minėjau įrašo pradžioje, norėjau nutapyti bangos paviršių naudojant „marmuro“ techniką (daugiau apie šią techniką sužinosite sekančiame įraše). Tam turėjau trupti pasimokinti, kaip atrodo banguojantis jūra. Geriausius apmokymus radau šiame video:

Turiu pasakyti, jog buvo labai įdomu iki galo suprasti ir pamatyti, kas sudaro tą žavingą audringo vandenyno paviršių. Iš savo sukauptų žinių nusprendžiau marmuro technikai naudoti keturias spalvas: tamsiai mėlyną (vandenyno gilumas), baltą (bangų putos), žalsvą (kai vanduo persišviečia bangų viršūnėse) ir žydrą (tai dangaus atspindys ant vandens). Šiomis spalvomis pripildžiau savo pipetes ir taip ištapiau visą bangos tekstūrą.

image of a sketch
Ant mano atliktos marmuro technikos užlipo šuniukas. Kadangi tai labai tanki tekstūra ir dar tada paviršius buvo šlapias, išdžiūvus nelabai matosi. Ar galite įžiūrėti penkias šuniuko pėdas?

Dangus

Kai nutapiau vandenį su „marbling“ technika, man nebesinorėjo nutapyti debesis su kremine impasto. Man atrodė, jog jau tada paveiksle buvo daug tekstūros ir būtų geriau dangų perteikti su švelniais spalvų perėjimais. Tai, kad Dorotėja su žuvimi buvo audroje, man priminė romantizmo paveikslą ”The wanderer above the sea of fog” menininko Caspar David Friedrich.

The wanderer above the sea of fog caspar david friedrich
photo of a painting

Įkvėpta šio paveikslo, nusprendžiau taip pat perteikti dangų ir savajame. Na, tik man neišėjo tai padaryti gretai ir lengvai su greitai džiūstančiais akriliniais dažais. Kadangi vis tiek tai laikiau kaip juodraštinę versiją, per daug tam laiko neskyriau ir dėl to nepergyvenau.

Užkulisiai

darbo vietos nuotrauka

Jei norėtumėte pamatyti daugiau mano vystomų idėjų skirtų “Pasakiškam portretui”, galite sekti mane socialiniuose tinkluose arba prenumeruoti mano naujienlaiškį.

Naujienlaiškis

Kas mėnesį pasidalinu savo naujausių įrašų santrauka, apie savo pasiekimus ir naujausius meno kūrinius.

Invalid email address
Bet kada galite atsisakyti prenumeratos.

This Post Has 2 Comments

Parašykite komentarą