You are currently viewing Kaip parodžiau vaikams originalaus meno kūrimo principus | Antra dalis

Kaip parodžiau vaikams originalaus meno kūrimo principus | Antra dalis

Apie piešimo žaidimus, kurie įrodo, jog kiekybė yra geriau nei kokybė

Praeitame įraše minėjau, jog pora iš veiksmingiausių būdų sukurti originalius piešinius yra užkirsti kelią pasireikšti mūsų žinioms, bei piešti naudojantis abstraktaus meno stiliaus priemonėmis kuriant tai, kas nematoma.

Šiame įraše detaliau papasakosiu apie įvairius piešimo žaidimus, kurie davė daugybę originalių vaisių.

Kiekis, o ne kokybė

Ar prisimenat, kaip minėjau, jog mano, kaip menininkės, darbas yra sukurti sau ir vaikams sąlygas, kurios padėtų tarsi netyčia atrasti (o ne sugalvoti) kuo daugiau originalių idėjų? Taigi, kūrybingumo atžvilgiu, kiekybė yra labiau vertinama negu kokybė. Tai reiškia, jog praleisti daug laiko tobulinat piešinį ant vieno popieriaus lapo suteikia daug mažiau šansų atrasti kažką originalaus, negu piešti daugybę greitų piešinių per gana trumpą laiką. Laimei, greiti piešiniai vaikams yra smagus žaidimas.

Piešimo žaidimai

Mums su Dorotėja labai patiko žaidimas su laikmačiu: nupiešti ką nors per 30 sekundžių, per 20, per 10 ar net 5. Dešimt sekundžių pasirodė optimaliausias laikas.

Abstrakčios linijos: žalia, salotinė ir oranžinė.
10s Dorotėjos piešinys
Abstraktus piešinys: violetinė, juoda ir geltona.
10s Karolinos piešinys

Kitas šaunus žaidimas: nupiešti ką nors per 10 sekundžių, tada apsimainyti piešinius ir juos užbaigti taip, ką tas piešinys tau primena.

Piešinys, vaizduojantis paukštį, kuris buvo pradėtas Karolinos su žalia ir oranžine, bei užbaigtas Dorotėjos su rožine ir juoda.
Karolinos ir Dorotėjos piešinys: Paukštis
Piešinys, vaizduojantis drugelį, kuris buvo pradėtas Dorotėjos su ruda ir juoda, bei užbaigtas Karolina su oranžine ir juoda.
Karolinos ir Dorotėjos piešinys: Drugelis

Pirmuoju atveju – piešiant tik su laikmačiu – koks bus piešinys daugiau priklauso nuo atsitiktinumo, nes per 10 sekundžių nelieka daug laiko galvoti. Tai nereiškia, jog piešiniai atliekami visiškai atsitiktinai ir visai negalvojant. Dirbant su laikmačiu, atsiranda azartas ir spontaniškumas. Mes piešiame, ką mūsų mintys staiga pasiūlo, tačiau ant popieriaus išeina kitaip, nei įsivaizdavome. Kadangi nėra laiko kažką taisyti ar aiškiau formuoti, mums tenka tiesiog reaguoti į tai, kas jau yra ant popieriaus ir greitai nuspręsti, kas prie to gerai derėtų (ar kontrastuotų). Taigi, tokie spontaniški piešiniai yra tarsi realybės ir minčių šokis, arba fizinio ir vaizduotės pasaulių kokteilis.

Antruoju atveju – piešiant spontaniškai su laikmačiu ir tada juos užbaigiant kaip tik nori – paskatinama naudotis vaizduote ir asociacijomis, kurios atspindi mūsų prisiminimus. Tai labai panašu į psichologinį Roršacho rašalo dėmių testą ir beveik tas pats, kas spėlioti, ką matai debesyse. Vaikams tai labai lengva padaryti, nes jie mėgsta fantastinį pasaulį tiek pat, kiek ir realųjį. Be to, jų asociacijų netrikdo racionalus mąstymas (išsivystantis ankstyvoje paauglystėje), kuris šiuo atveju (žr. mano ir Dorotėjos paukščio piešinį aukščiau) galėtų teigti, jog „paukštis taip neatrodo; neteisingos proporcijos“.

Simetriška rašalo dėmė: mėlyna, geltona ir violetinė.
Dorotėjos rašalo dėmė (labia panaši į tuos iš Roršacho testų)

Kai Domas taip pat prisidėjo prie mūsų, neužilgo išbandėme ir kitokius piešimo žaidimus:

  • suglamžyti popierių ir tada kaip nors jį užbaigti.
  • kiekvienam pasakyti, kokią formą ar liniją nupiešti; tada apsimainyti piešinius ir vėl pasakyti, kokią naują formą piešti.
  • susilankstyti popierių į kvadratėlius ir į kiekvieną piešti po daiktą, kurį turi sugalvoti ir pasakyti kiekvienas paeiliui. Pirmas buvo arbūzas, po to gertuvė, kaspinas, laivas, ausis.

Šių paskutinių žaidimų piešiniai neturėjo tokio didelio originalumo potencialo kaip pirmieji su laikmačiu. Taip jie tampa vertingomis pamokomis ateičiai.

Jei sudomino, kaip sukursiu “Pasakiškus portretus” iš šių piešinių, sekite mane socialiniuose tinkluose arba prenumeruokite mano naujienlaiškį.

Naujienlaiškis

Kas mėnesį pasidalinu savo naujausių įrašų santrauka, apie savo pasiekimus ir naujausius meno kūrinius.

Invalid email address
Bet kada galite atsisakyti prenumeratos.

This Post Has 4 Comments

Parašykite komentarą